Diafreoteràpia

Re-educació postural. Mitjançant l’ús de diferents tècniques de correcció de la postura s’aconsegueix que s’alliberin les tensions, es reguli la respiració i es flexibilitzi el cos. És un mètode que busca l’harmonia física, emocional i energètica.

DIAFREO: LA CERCA D’HARMONIA

diafero

-Per  què el meu cos es tan rígid?

-Per què els matins estic sense energia?

-Per què sempre tinc dolor?

-Per què tinc mals de cap?

-Per què no dormo bé?

-Per què no puc plorar?

-Per què mai no em trobo bé?

Al teu cós li falta HARMONIA.

La teràpia diafreo busca retornar al teu cos l’harmonia oblidada.

El terme DIAFREO prové del grec i significa OBRIR, SEPARAR deixant PASSAR . Està basat  en els principis de fisiologia muscular establers per FRANÇOISE MÉZIÈRES . Van ser MALÉN CIREROL i LINDA JENT  les que van aprofundir en les investigacions sobre l’efecte emocional al tractar al cos, i van desenvolupar el mètode anomenat DIAFREOTERAPIA.

La DIAFREO és un mètode que busca  la HARMONIA  física, emocional i energètica. Mitjançant  l’ús de diferents tècniques de correcció de la postura aconsegueix que s’alliberin les tensions, es reguli la respiració i es flexibilitzi el cos.

La DIAFREO considera  al SER com un TOT, on el cos, el pensament i l’emoció  canvien conjuntament. Així, no ens ha d’extranyar que les seves arrels psicològiques es trobin al principi gestalt, “El tot és major que la suma de les seves parts “ ( Max Wertheimer )

Perquè amb la  DIAFREO tractem de ajudar al pacient a prendre  consciència de tota la seva realitat, tant de les sensacions físiques com de l’estat psico-emocional que acompanya a aquestes sensacions. A partir d’aquesta consciència, es requilibrarà la seva postura, al seu estat emocional i el seu pensament.

Perquè “ els DESITJOS ens mouen a dur a terme ACCIONS  i les accions deriven en RESULTATS”. Així , posar solució a un mal d’esquena crònic potser no resoldrà  tots els problemes de la nostra vida diària, però, almenys, ens permetrà centrar-nos en l’important.  Ens permetrà, en definitiva, canviar la perspectiva de nosaltres mateixos.

DIAFREO: OBRIR- SEPARAR- DEIXANT PASSAR. DEIXEU QUE EL VOSTRE COS RESPIRI

Aquest mètode està basat principalment en els principis de fisiologia muscular establers per FRANÇOICE MEZIÉRÈS i les aportacions de l’antigimnasia  de THÉRÈSE BERTHERAT, a més de les investigacions sobre les  “cuirasses musculars “ i perfils caracterials de W. REICH i A. LOWEN.

MALÉN CIREROL i LINDA JENT, deixebles directes de Meziérès i Bertherat van desenvolupar DIAFREOTEERAPIA.

Segons Meziérès, la musculatura actua amb cadena, destacant sempre la MUSCULATURA POSTERIOR, que va des del CRANI fins als PEUS, amb una prolongació en la cadena interna. Aquesta musculatura  està  contínuament sol·licitada  pels nostres moviments habituals i, per tant,  en contracció i mai estirades completament. Com a bípedes que som estan sempre ESCURÇADES i HIPERTÓNIQUES. Així, les cadenes musculars es van escorçant durant  la nostre  vida. Aquest escurçament s’accelera com resposta a traumes físics i en tot procés degeneratiu.

A diafreo, l’experiència ha demostrat que aquests escurçaments i contracció crònica  de les cadenes musculars no són només procediments físics, com va descriure Mézierès, sinó que es configuren i acceleren  degut, i principalment, al procés d’adaptació a l’entorn i als traumes psíquics.diafero2

Visualitzar-ho és fàcil: -per què estàs tan nerviosa? Perquè tinc mal d’esquena. –Per què tens mal d’esquena? Perquè estic nerviosa.

I així fins l’infinit, mentre la nostra musculatura s’escurça i cada cop resulta més difícil relaxar-nos. D’una eina per actuar, els nostres muscles es converteixen en una cuirassa que, inconscientment , ens vol protegir de l’entorn “ hostil” , i paradoxalment, ens inhibeix la possibilitat de viure plenament aquest entorn.

ESTUDI DEL CAS: Per què no puc plorar?

Com a sistema complex que és l’esser humà , les tensions cròniques afecten a totes les seves parts: visceral, hormonal, circulatori, nerviós , múscul-esquelétic i mental.

A diafreo no diagnostiquem ni tractem un símptoma o una malaltia concreta. Però l’experiència demostra que al reequilibrar  la forma del cos, eliminant tensions musculars cròniques, els òrgans i  el sistema circulatori, limfàtic  i nerviós , que estaven comprimits o desplaçats , recuperen o milloren les seves funcions. S’ha de tenir en compte el possible origen dinàmic i emocional de moltes disfuncions  de l’organisme.

Però,  per  què no puc plorar?, tinc un problema emocional? O és el meu cos que defensa a la meva part emotiva de la tensió del plor?

Per no plorar, quan ens apareix el plor, utilitzem la tensió dels músculs de la part anterior del coll, per a detenir-lo. Quan això es repeteix aquesta resposta es memoritza i es produeix una TENSIÓ CRÒNICA i INCONSCIENT. Per tant, cada cop que ens trobem en una situació que ens fa plorar, la nostra memòria no ens deixarà fer-ho.

Què passa  al nostre cos amb aquesta tensió crònica? Al contenir el plor, contraus la musculatura. Com més contraus , menys sang arriba als òrgans principals del teu cos. Com menys sang, menys oxigenació i més problemes corporals i emocionals. Malauradament, la teva ment li va dir un dia al teu cos que no volia plorar  i el teu cos va executar l’ordre, però aquest va, sense adonar-se, convertir-se en l’amo del teu plor emocional.

Aleshores, la solució es treballar la meva emotivitat? No, a diferència d’altres tècniques de creixement, la DIAFREO no cerca l’arrel del teu problema emocional, sinó que tracta el símptoma visible que es manifesta vers l’exterior. A través del reequilibrament corporal no només s’eliminen les tensions cròniques  i els òrgans  interns s’oxigenen , sinó que la ment, gràcies a una retrobada harmonia corporal, recupera el control.

Tot i que la diafreo pot solucionar problemes musculars urgents, aquesta tècnica té un significat més profund : el coneixement  del propi cos mitjançant un treball individual i de creixement que el diafreoterapeuta t’ajudarà a seguir. Nosaltres no donem solucions, sinó les eines perquè siguis tu qui trobi les resposta.

 diafreoteràpia

 ELS TERAPEUTES DIAFREO:   LA MEVA
HISTORIA

Mitjançant grups de petit format  o de forma individual, el diafreoterapeuta et mostrarà aquestes eines per aconseguir prendre CONSCIÈNCIA del teu cos i, sense adonar-te, recuperaràs l’HARMONIA perduda.

Jo, la Marta, treballaré al teu costat i t’ajudaré a recórrer un camí que personalment vaig iniciar molt abans de conèixer a qui desprès va ser la meva mestra de diafreo Malén Cirerol. Sembla estrany , però al cos s’hi arriba de moltes maneres i jo ho vaig fer en un petit estudi de dansa clàssica i contemporània. De la dansa a l’estètica, un recorregut no gaire fascinant. Tot i això, la cura exterior del cos et permet descobrir-lo i, sobretot, tocar-lo.

Drenatge limfàtic  a la prestigiosa escola Cristina Sorli i, desprès, a l’Escola Superior de Teràpies Manuals,  el seu director, Claudio Mazeres, semblava tenir clar el meu destí professional i vital: Estudia fisioteràpia, no et quedis aquí!. Fes un pas endavant!

Vint- i –vuit  anys i a  la Universitat!  Qui m’ho havia de dir! Graduada en Fisioteràpia, 4ªpromoció per la Universitat Blanquerna.

Un centre d’estètica propi amb un petit espai destinat al massatge corporal. Però ningú que estima el cos pot quedar-se amb això. En un cos hi ha molt més que un mal d’esquena o una contractura. El cos es l’espai físic on es desenvolupa la nostra personalitat, les nostres passions, les pors,les emocions…… . Treballar el cos es treballar-nos a nosaltres mateixos i la Diafreo de Malén Cirerol dona moltes respostes a les meves preguntes: tres anys de curs, tres anys per conèixer-me i conèixer, de plorar i d’ajudar a plorar els altres.

Avui os ofereixo això: anys de formació intel·lectual  i  pràctica que no sembla tenir final. I no ho semblen perquè els nous cursos sobre el “sòl pelvic” amb la professora Blandine i un futur seminari de “abdominals sense risc” , em permeten oferir-vos els meus coneixements  del cos i donar-vos les eines –individuals i col·lectives- per endinsar-vos-en  a vosaltres mateixos.

 

Marta Sánchez Bernal – ambTu-